Az ELFT Elnökségének nyilatkozata

 

Az ELFT Elnöksége 2021. április 14-én tartott ülésén foglalkozott a szokásosan májusban tartott küldöttgyűlés összehívásának kérdésével. A koronavírus-világjárvány miatt kétséges, hogy mikor tartható meg biztonságosan egy jelenléti küldöttgyűlés, ugyanakkor vannak halaszthatatlan vagy nehezen halasztható feladatok, amelyekben a küldöttgyűlés illetékes.

Az idei küldöttgyűlés napirendjén többek között kiemelt helyen szerepel a közhasznúsági jelentés elfogadása, valamint a tisztújítás. A közhasznúsági jelentést legkésőbb május 31-éig be kell nyújtani. Ez jogvesztő határidőként most is érvényes. Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt kihirdetett ‒ és a második hullám miatt újra életbe léptetett ‒ veszélyhelyzetben érvényes szabályozás szerint lehetőség van arra, hogy ‒ a Felügyelőbizottság jóváhagyása esetén, jelenléti küldöttgyűlés összehívása nélkül ‒ az Elnökség maga fogadja el a jelentést, a járványveszély elmúltával utólag terjesztve a küldöttgyűlés elé, ahogyan az a tavalyi évben is történt. A tisztújítást viszont csak jelenléti küldöttgyűlésen tudjuk szabályosan lebonyolítani.

Ezért az Elnökség úgy határozott, hogy a két ügyben eltérő eljárást követ. A legközelebbi, májusi elnökségi ülésen elfogadja a 2020. évi közhasznúsági jelentést, megkéri a Felügyelőbizottság állásfoglalását, és jóváhagyás esetén, egy újabb távolléti ülés után benyújtja azt. Természetesen utólag tájékoztatjuk a küldöttgyűlést.

A májusi elnökségi ülésig remélhetőleg tisztázódik, hogy még június folyamán lehet-e jelenléti küldöttgyűlést tartani. Amennyiben igen, akkor a 30 napos határidő betartásával június második felére összehívjuk a küldöttgyűlést, és akkor tartjuk meg a tisztújítást. A tagságtól és a jelöltektől megértés és türelmet kérünk.

Budapest, 2021. április 14.

 

Eötvös Loránd Fizikai Társulat Elnöksége