Öt diák tíz érmet kapott a 25. ICYS-en!

Tíz éremmel tértek haza Belgrádból a magyar diákok, a 2018. április 19. és 25. között megrendezett 25. jubileumi International Conference of Young Scientists, ICYS (Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciája) tanulmányi versenyről.

A matematikából, fizikából, informatikából, környezet- és élettudományokból meghirdetett, angol nyelven folyó versenyen, a 7 szekcióban 29 országból jött középiskolás diákok előadásában 192 prezentáció hangzott el. A diákok teljesítményét nemzetközi zsűri minősítette, éremmel és oklevéllel jutalmazták őket.

Az ICYS2018 rendezvényén részvevő magyar csapat eredménye:

 Fizika szekció:

  • Stiga Viktória III. díj, bronzérem (Budapest, Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium, 11.o.)
  • Nagy Dániel III. díj, bronzérem (Budapest, Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, 12.o.)

Környezettudomány szekció:

  • Csigi Gergely II. díj, ezüstérem (Gödöllő, Premontrei Szent Norbert Gimnázium, 12.o.)
  • Kalászi Aliz  II. díj, ezüstérem  (Kisvárda, Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, 11.o.)
  • Rappay Bence III. díj, bronzérem (Szekszárd, I. Béla Gimnázium Kollégium és Általános Iskola, 12.o.)

Az idei évtől kezdődően a diákok az előadásokat kötelezően poszter formájában is feldogozták, amit nemzetközi zsűri, rövid szóbeli bemutatással együtt értékelt. A bemutatott posztereket 30 díjjal jutalmazták, amelyből 5 érmet szereztünk, diákjaink mindegyike megkapta a „Best poster” feliratú érmet is.

A diákok a pályamunkával az iskolájukban illetve különböző kutatóhelyeken készültek. Az előadások és a poszterek az ELTE Anyagfizikai Tanszékén Dr. Rajkovits Zsuzsanna ny. egyetemi docens (ELTE Fizikai Intézet), Kirchkeszner Csaba, PhD hallgató (ELTE, Kémiai Intézet) és Bényei Éva, orvostanhallgató (SOTE) közreműködésével, többnapos foglalkozások során öltöttek olyan formát, amellyel diákjaink a nemzetközi versenyen sikeresen szerepelhettek. A szakterületektől független sikeres szereplés bizonyítja, hogy munkájuk talán nem volt hiábavaló. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat is részt vett az előkészítő munkákban.

A felkészítés és a versenyen való részvétel a Nemzeti Tehetség Program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.